Melhus
Historielag

Busstur til Stadsbygda og Rissa 25. august

Turen startet fra Melhus Rådhus, til Flakk, og ferja over fjorden til Rørvik. Etter et kvarters kjøring ankom vi muséet «Kystens arv» på Stadsbygda. Etter en liten strekk på føttene i godværet, gikk vi til bords til kaffe og vafler med rømme og syltetøy.

Så tok omviseren Bent Rørvik oss inn i muséet med en gammel Nordlandsbåt og en mengde gjenstander med tilknytning til Lofotfisket. Rørvik hadde store kunnskaper om denne næringa som gav gode inntekter i en periode fra 1806 til 1912. Men Lofotfisket var også knallhardt arbeid under svært tøffe forhold. De dro ut tidlig i januar og kom tilbake i april. Bare turen én vei tok to til tre uker.

Så bar det inn i båtbyggeriet der vi fikk se pågående nybygging av båter etter gammel tradisjon.

Etter en liten tur med bussen kom vi til Rein kirke, der Olga Berg fortalte om kirkehistorien på Rein. Det har vært flere kirker gjennom flere hundre år, og dagens kirke var det Johan Bojer som fikk bygd og innviet i 1932.

En liten spasertur førte oss deretter opp til klosterruinene og meierimuséet. Her fortalte også Olga Berg både om klosteret og meierimuséet. I 1226 lå hertug Skule farlig syk i Nidaros, og i den forbindelse lovet han å gi sin farsarv til et nonnekloster hvis han ble frisk. Klostret ble antent av lynet og brant ned i 1317, men ble senere gjenoppbygd. Stedets fine ruiner er ennå bevart.Ved kloster-ruinene ligger meierimuséet som inneholder mange interesante gjenstander fra meierivirksomheten i gamle dager.

Så gikk turen tilbake til middag i kaféen ved «Kystens arv», og så bar det tilbake over fjorden og tilbake til Melhus.

En svært vellykket tur med mye voksenopplæring for melhusbygger.

Siste aktiviteter