Lørdag 23. august: Busstur til Sunndalsøra og Surnadalsøra.
Ansvarlige: Jan Steinar Rønning og Eivind Bakk
Oppmøte: Melhus Rådhus kl. 08.45, med avreise senest 09.00. Det blir også påstigning på Ler kl. 09.15.
På turen blir det et meget kort stopp på Oppdal, for så å fortsette til Sunndalsøra hvor vi blir mottatt på verket til Hydro Aluminium. Etter en enkel lunsj og en kort orientering om verkets historie, blir vi med på vandring rundt på anlegget. Vi besøker ovns-hallene og støperiet, men den tredje fabrikken, anodefabrikken, utelates fra omvisningen dels for å spare tid og dels fordi det her er svært skittent. Hydro Sunndal metallverk er Europas største og mest moderne anlegg for produksjon av primæraluminium. Ferdigproduktene fra støperiene er legert pressbolt og støpelegeringer av høy kvalitet.
Dessverre kan ikke gravide og personer med pacemaker, elektroniske implantater eller insulinpumpe delta på turen rundt på anlegget. Analoge klokker, telefoner, kredittkort eller bilnøkler må ikke tas med. Dette på grunn av de sterke magnetfeltene rundt smelteovnene. Omvisningen på aluminiumsverket tar vel en time.

Ca. kl. 13.30 forflytter vi oss videre til Leikvin Bygdetun. Her blir vi orientert om historien fra dalen på slutten av 1800-tallet med hovedvekt på Lady Arbuthnott, den skotske adelsdamen som lot mannen dra hjem til Skottland mens hun valgte å leve resten av livet i Sunndalen. Damen var en velgjører for et fattig bondesamfunn i Sunndalen, men da bankkontoen i Skottland var tom, var det bygdefolket som tok seg av henne. En fascinerende historie beskrevet av Eiliv Odde Hauge.
Turen går så til Surnadalsøra, det tidligere kommunesentret i Surnadal. Her får vi en orientering om handelsstedet og vi får servert middag på Hammerstuene. Hammerstuene er et mat – og gjestehus som ligger i gamle sentrum i Surnadal, der elva møter fjorden. Etablissementet har selskapslokaler, pub og restaurant, og tilbyr overnatting.
Fra Surnadalsøra går turen tilbake til Melhus Rådhus med adkomst like ca. kl. 20.00.
Turen arrangeres som før til selvkost, og pris pr. deltager blir kr 820. Det er plass til maksimum 52 personer på bussen, så vær ute i god tid med påmelding til melhushistorielag@gmail.com eller på telefon / SMS til Eivind Bakk, 918 56 439.