Første stopp ved ruinene av Eidet smeltehytte som ligger mellom Ålen og Haltdalen. Her ble det i hovedsak smeltet kobbermalm fra Kongens gruve og hytta var i drift fra 1834 til 1887 og er den eneste eldre autentiske ruinen av format som gjenstår etter Røros kobberverk. Jan Steinar Rønning vil orientere oss om virksomheten som har vært.
Vi kjører videre til Tydal på Riastvegen med utsyn mot Sylan og forbi innsjøen Riasten. Innsjøen inngår i Glomma-vassdraget og er det nordligste området i Norge som ligger syd for vannskillet mellom det sønnafjeldske og nordafjeldske.
Ved ankomst Tydal museum i Ås, blir vi tatt imot av museets venner som har laget et spennende opplegg for oss og serverer vaffel/gjærbakst med kaffe/te til. De står for omvisning og guider oss gjennom museumsanleggene bestående av:
Tydal museum som har flere utstillinger:
Storaunstuggu er Tydals eldste hus fra 1666 og har ei mangfoldig historie, bl.a. rokkmakerverksted hvor det er produsert over 3000 rokker.
Kistafoss kraftstasjon er fra 1949 og er nå museum hvor det fortelles om Neautbyggingen og strøm brukt i husholdninger.
Ferden går videre til Selbusjøen Hotell og Gjestegård for middag og orientering om denne historiske bygningen på Haverneset. Fredrik Birch kjøpte eiendommen i 1850 og etablerte landhandel, bakeri, postkontor og delvis produksjon og salg av kvernsteiner. I bygningene har det tidligere vært tuberkulosesanatorium, aldershjem og helsesenter.
Herfra går turen tilbake til Melhus via Hell. På Melhus ca. kl. 19.00.
Pris for hele turen inkl. alt er 780 kr – betales til konto 4230.50.79531.
Maksimum 50 personer, så vær ute i god tid med påmelding til melhushistorielag@gmail.com eller sms/ring Eivind Bakk 91856439.
Ansvarlig: Gunn Inger Tevik Løvseth og Rita Bollingmo.
Melhusbanken, som har holdt til i et ærverdig bankbygg fra 1928 og et påbygg fra 1984, er nå på plass i et nybygg. Vi får en omvisning i bygget og en orientering fra bankens ledelse.
I bankens kantine får vi deretter et interessant foredrag av Hjalmar Hugdal om steder og hendelser beskrevet i boka «Seterliv i Flå». Denne boka ble utgitt i 1997 av Endre Hugdal, far til Hjalmar. Driften på setrene i Flå ble nedlagt for ca. et halvt hundreår siden og sporene etter denne tradisjonsrike virksomheten er i ferd med å viskes ut. Heldigvis så har Endre Hugdal samlet stoff og historier i denne boka som gir oss et innblikk i og en skildring av seterlivet, bl.a. i Melhusbyggen 2009. Han fikk, som fortjent, kommunens kulturpris i 2020.
Vi blir også servert kaffe med noe attåt.
Ansvarlig. Styret med varamedlemmer.