Melhus
Historielag

Planlagte Aktiviteter/Turer/Møter

Onsdag 19 august kl. 19:00, «Jårheim», Lufallsvegen 30, Jåra på Hølonda.

Kåseri om ungdomslaget «Framsteg» med Reidar Almås.

Vi får først omvisning i et fire etasjers innholdsrikt tårn som Reidar Almås bygde i 2019. Deretter er det servering i «Jårheim» som var låve på gården, men nå ombygd til forsamlingslokale. Her blir det en times kåseri om ungdomslaget «Framsteg» sin mangfoldige historie, og som feiret sitt 100-årsjubileum i 2019.
Kjøring med egne biler / buss. Melhus Historielag vil / kan ikke arrangere samkjøring.

Lørdag 12. september kl. 9:00 – 18:30, Oppmøte Melhus Rådhus kl. 08:45

Heldags busstur til Gammelgården Haltdalen, Røros Museum, Gjetbergsvollen.

Bussturen er fulltegnet, men hvis du/dere vil være med, skriver vi venteliste i tilfelle noen trekker seg.
Bindende påmelding e-post: melhushistorielag@gmail.com eller ring Bjarne Sommersel tlf. 92258304. Begrenset antall: Maks. 50 personer.
Melhus Historielag følger gjeldende smittevernregler og har derfor bestilt 2 busser, slik at begge kjører halvfulle med 25 personer for å holde 1 meters regelen.

Første stopp er Gammelgården i Haltdalen, hvor vi får omvisning og kaffe/kake. Her kan en se en kopi av Haltdalen Stavkirke som i 1937 ble satt opp på Sverresborg Folkemuseum, som også er modell for Kolbrandstad stavkirke på Hølonda.
Vi fortsetter turen til Røros Museum for omvisning i Smelthytta og Kurantgården, og spaserer til Sleggveien hvor vi tar en titt inn i noen av husene.
Når vi er i området, må vi besøke Gjetbergsvollen, som er ei restaurert gammel seter omgjort til restaurant. Den er kjent for sitt overdådige matbord, så vi spiser og spiser fra et bredt utvalg av hjemmelaget mat, og får omvisning før vi kjører tilbake via Glåmos.

Pris for hele turen er 790 kroner, som betales til konto 4230 50 79531 etter at vi i første halvdel av august har sendt giro og bekreftet påmeldingen. Prisen inkluderer buss, omvisninger og bespisning på Gammelgården og Gjetbergsvollen.
Oppmøte ved Melhus rådhus kl. 08.45. Bussen går kl. 09.00. Vi regner med å være tilbake i Melhus ca. kl. 18:30.

Lørdag 10. oktober kl. 11:30.

Nidarosdomen m/guide.

Omvisningen starter kl. 11:30, – møt opp 10 minutter før, kjøp billett og si at dere er i gruppen fra Melhus Historielag. Etter omvisningen går gruppen til Café To Tårn i besøkssenteret ved Nidarosdomen. Her kan man spise, prate og sitte så lenge man ønsker, men de som har interesse, kan fra kl. 13:30 høre en halvtimes konsert (orgelresitasjon) på det historiske Wagner-orgelet fra 1741. Inngangsbilletten gjelder også til konserten.
Deltakerne må selv betale inngangsbillett og kafébesøk. Kjøring med buss eller privatbiler, oppmøte ved Melhus Rådhus kl. 10:30 for samkjøring.

Torsdag 12. november kl. 19:30.

Medlemsmøte Trøndertun, tema Militærleiren i Melhus.

Hvor omfattende var virksomheten? Militærbrakkene, offisersmessen, stallene m.m. dominerte en tid bebyggelsen i sentrum; i dag er det få spor igjen etter den.
Åsmund Snøfugl forteller og intervjuer også Astri Klomstad om militæraktiviteter på Øysand.

Denne kvelden deles årsskriftet Melhusbyggen 2020 ut til medlemmene. Årets utgave har som vanlig mange interessante artikler og bilder. Redaktøren Signy R. Overbye vil fortelle mer om det på medlemsmøtet.

Desember.

Vi prøver å få til ei utstilling før jul. Kanskje viser vi gamle julekort, prospektkort, og/eller andre jule-ting og -tang. Dette er ikke avklart, men vi planlegger videre.

Her kommer det mer info etter hvert….