Melhus
Historielag

Planlagte Aktiviteter/Turer/Møter

VI MÅ DESSVERRE AVLYSE:

Onsdag 3. – tirsdag 9 juni, Melhus Bibliotek.

Sagauka med tema Ordets makt, Utstilling Skolehistorie.

Melhus Historielag er med i utarbeidelsen av programmet og vil ved hjelp av bilder og gjenstander sette opp en utstilling i Melhus Bibliotek med fokus på de gamle grendeskolene i Melhus. Utstillingen er åpen i bibliotekets åpningstid.

Onsdag 3. juni kl. 16:00 – 17:30, Kommune-styresalen

Sagauka med tema Ordets makt. Samtale i forbindelse med utstillingen Skolehistorie:

Som åpning til utstillingen, vil et panel bestående av 3-4 personer, som selv har gått på eller hatt tilknytning til grendeskolene i bygda, snakke om hvordan det var å være elev på disse skolene.
Samtalen vil foregå i kommunestyresalen Melhus, og deretter går vi til utstillingen i biblioteket.

VI MÅ DESSVERRE AVLYSE:

Mandag 8. juni kl. 16:00 – 17:30. Fjøset på Gimsan (Gims- vegen 165).

Sagauka med tema Ordets makt. Foredrag med Frans-Arne Stylegar.

Melhus Historielag er med i utarbeidelsen av programmet og har invitert arkeolog og forfatter Frans-Arne Stylegar til å foredra om Einar Tambarskjelves betydning for helliggjøringen av Olav Haraldsson.
Stylegar er spesielt aktuell med sin kommende utgivelse av en biografi om melhusbyggen Einar Tambarskjelve.  Foredraget holdes på et egnet historisk sted: Fjøset på Gimsan (Gimsvegen 165).
men vi arrangerer dette senere en gang, så det er bare en utsettelse.

Onsdag 19 august kl. 19:00, «Jårheim», Lufallsvegen 30, Jåra på Hølonda.

Kåseri om ungdomslaget «Framsteg» med Reidar Almås.

Vi får først omvisning i et fire etasjers innholdsrikt tårn som Reidar Almås bygde i 2019. Deretter er det servering i «Jårheim» som var låve på gården, men nå ombygd til forsamlingslokale. Her blir det en times kåseri om ungdomslaget «Framsteg» sin mangfoldige historie, og som feiret sitt 100-årsjubileum i 2019.
Kjøring med egne biler, oppmøte ved Melhus Rådhus kl. 18:15 for samkjøring.

Lørdag 12. september kl. 9:00 – 18:30, Oppmøte Melhus Rådhus

Heldags busstur til Gammelgården Haltdalen, Røros Museum, Gjetbergsvollen.

Bindende påmelding, men OBS: Ikke send betaling før vi har bekreftet din deltakelse. Oppmøte ved Melhus rådhus kl. 08.50. Bussen går kl. 09.00.
Første stopp er Gammelgården i Haltdalen, hvor vi får omvisning og kaffe/kake. Her kan en se en kopi av Haltdalen Stavkirke som i 1937 ble satt opp på Sverresborg Folkemuseum, som også er modell for Kolbrandstad stavkirke på Hølonda.
Vi fortsetter turen til Røros Museum for omvisning i Smelthytta og Kurantgården, og spaserer til Sleggveien hvor vi tar en titt inn i noen av husene.

Når vi er i området, må vi besøke Gjetbergsvollen, som er ei restaurert gammel seter omgjort til restaurant. Den er kjent for sitt overdådige matbord, så vi spiser og spiser fra et bredt utvalg av hjemmelaget mat, og får omvisning før vi kjører tilbake via Glåmos.

Pris for hele turen er 790 kroner, som betales til konto 4230 50 79531 etter at vi i slutten av juli har sendt giro og bekreftet påmeldingen. Prisen inkluderer buss, omvisninger og bespisning på Gammelgården og Gjetbergsvollen.
Bindende påmelding e-post: melhushistorielag@gmail.com eller ring Bjarne Sommersel tlf. 92258304. Begrenset antall: Maks. 50 personer, så vær ute i god tid med påmelding!  Vi regner med å være tilbake i Melhus ca. kl. 18:30.

Lørdag 10. oktober kl. 11:30.

Nidarosdomen m/guide.

Omvisningen starter kl. 11:30, – møt opp 10 minutter før, kjøp billett og si at dere er i gruppen fra Melhus Historielag. Etter omvisningen går gruppen til Café To Tårn i besøkssenteret ved Nidarosdomen. Her kan man spise, prate og sitte så lenge man ønsker, men de som har interesse, kan fra kl. 13:30 høre en halvtimes konsert (orgelresitasjon) på det historiske Wagner-orgelet fra 1741. Inngangsbilletten gjelder også til konserten.
Deltakerne må selv betale inngangsbillett og kafébesøk. Kjøring med buss eller privatbiler, oppmøte ved Melhus Rådhus kl. 10:30 for samkjøring.

Torsdag 12. november kl. 19:30.

Medlemsmøte Trøndertun, tema Militærleiren i Melhus.

Hvor omfattende var virksomheten? Militærbrakkene, offisersmessen, stallene m.m. dominerte en tid bebyggelsen i sentrum; i dag er det få spor igjen etter den.
Åsmund Snøfugl forteller og intervjuer også Astri Klomstad om militæraktiviteter på Øysand.

Denne kvelden deles årsskriftet Melhusbyggen 2020 ut til medlemmene. Årets utgave har som vanlig mange interessante artikler og bilder. Redaktøren Signy R. Overbye vil fortelle mer om det på medlemsmøtet.

Desember.

Vi prøver å få til ei utstilling før jul. Kanskje viser vi gamle julekort, prospektkort, og/eller andre jule-ting og -tang. Dette er ikke avklart, men vi planlegger videre.

Her kommer det mer info etter hvert….